Brandweerschakelaar

Wat hebben neonverlichting en een brandweerschakelaar met elkaar te maken?

Veel bedrijven en organisaties besluiten tegenwoordig weer om neonverlichting aan te schaffen. In winkels, restaurants, scholen en hotels wordt de neonverlichting weer populair.

Vaak wordt de neonverlichting gebruikt als decoratie verlichting. Zo is er bijvoorbeeld neonverlichting te vinden in de vorm van een flamingo, een regenboog of een bepaalde spreuk. Daarnaast wordt neonverlichting ook gebruikt als gevelreclame aan bedrijfspanden. Dit gebeurd veelal omdat neon eigenlijk altijd het beste te zien en te lezen is.

Wist u dat?

Zodra er een buiteninstallatie aanwezig is, moet er een brandweerschakelaar aanwezig zijn. Naast deze schakelaar dient er dan ook een werkschakelaar geplaatst te worden op het dak.

Mocht u nieuwsgierig zijn welke type brandweerschakelaars er zijn, bekijk dan onderstaand document of neem eens vrijblijvend contact met ons op. Met ruim 60 jaar ervaring staan wij voor u klaar!


(PDF)

Nulspanningsbeveiliging

Nulspanningsbeveiliging is zeer belangrijk, hij voorkomt dat iets opnieuw opstart na een spanningsonderbreking. De nulspanningsbeveiliging is gemaakt om gevaarlijke situaties te voorkomen. Zodra een machine geen vasthoudbediening heeft, moet hij een nulspanningsbeveiliging hebben. Dit staat allemaal vast gelegd in het Arbo besluit

De nulspanningsbeveiliging gaat in zijn werking wanneer de netspanning onder de 70% zakt of onder de normale netspanning. De nulspanningsbeveiliging zorgt ervoor dat de netspanning afslaat en niet meer zomaar aanslaat. Dit dient voor de veiligheid van de mensen. Zodra de voedingsspanning weg valt, zullen alle aangesloten apparaten uitvallen.

Op het moment dat de spanning weer terug zou komen bij het automatische inschakelen, dan zal elk apparaat tegelijk op moeten starten. Dit zal dan als gevolg hebben dat er veel overbelasting zal zijn en er zelfs schade kan onstaan aan de machines. De nulspanningsbeveiliging voorkomt het ongecontroleerd opstarten. Dit is dan ook nodig om gevaar voor de mensen te voorkomen. 

Zelfs wanneer de hendel is vergrendeld, zullen de contacten opengaan van de USPA van de MERZ-schakelaar. Deze is hier dan ook speciaal voor ontworpen.

Specificaties in één oogopslag:

 • Robuust en modulair ontwerp
 • Onderhoudsvrij
 • Inbouw en opbouw versie
 • Zeer snelle scheidingsfunctie
 • Contacten openen zelfs als de hendel is vergrendeld (losgelaten)
 • Hoogwaardige contacten voor een lange levensduur
 • Zeer compact ontwerp
 • Uitvoering van 32A tot 63A
 • Uitvoeringen op klantspecificaties op aanvraag

Werkschakelaars in RVS behuizing

Of het nu gaat om schakel- en automatiseringssystemen, machinebouw en constructie, in de verwarmings-, klimaat- en ventilatie-industrie, milieutechnologie of andere gebieden: Sälzer-schakelaars bieden veiligheid!

Productondersteuning, training en service, evenals een gecertificeerd kwaliteitsbeheer volgens DIN EN ISO 9001: 2000 zijn een essentieel onderdeel van ons dagelijkse werk. Onze schakelaars voldoen aan nationale en internationale normen (IEC / UL / CSA) en zijn geschikt voor wereldwijde toepassing.

Voor de voedingsmiddelen industrie vervaardigen we werkschakelaars in RVS.

Ze zijn te leveren in geborsteld en gepolijst RVS.

Eigenschappen:

 • Rechthoekige uitvoering en ook als 15 ° schuine regenkapbehuizingen beschikbaar.
 • Oliebestendig UL-herkende neopreen EPDM gesloten cel (een stuk) pakking.
 • Snel en eenvoudig te installeren.
 • Lange levensduur en corrosiebestendig.
 • 3, 4, 6 en 8 polig met en zonder hulpcontacten.
 • 20A t/m 125A

Contact of meer informatie? Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.

Nokkenschakelaar


Een nokkenschakelaar kan handmatig worden bediend. Het is een draaischakelaar voor elektromotoren en andere elektrische apparaten.
Er worden meerdere contacten tegelijk bediend. Dit is bepaald door het type motor en de nokkenschakelaar. Het aantal contacten en de schakelvoorwaarden kunnen bij een nokkenschakelaar worden veranderd. Er kan voor verschillende schakelingen een nokkenschakelaar worden samengesteld. Dit doe je door de uitsparingen/nokken samen te stellen met een schakelpakket.

De opbouw
Een nokkenschakelaar wordt ook wel een pakketschakelaar genoemd. De reden hiervoor is, is dat de nokkenschakelaar is opgebouwd uit een slot en één of meerdere schakelpakketten.

Het slot zit vast op de pakketten. De hoekverdraaiing en het aantal standen wordt hier bepaald. Een nok moet worden vastgehouden in zijn geplaatste schakelaar. De nok wordt vastgehouden door middel van een arrêteerinrichting. Dit wordt in het slot vastgesteld voor welke stand er een nodig is. Op het moment dat deze arrêteerinrichting bij sommige standen niet aanwezig is, zal de schakelaar weer terug veren in de voorafgaande stand.

De Schakelpakketten
Een nok is voorzien van uitsparingen. Er zijn altijd één of meerdere schakelcontacten aanwezig bij een schakelpakket van een nokkenschakelaar. Door middel van de nokken wordt er contact gemaakt of juist het contact verbroken. De plaatst van een nok bepaalt het programma van de contacten. Door middel van trekstangen worden de pakketten en het slot samengebouwd. De bedieningsknop en de frontplaat worden bevestigd op het slot.

Een nokkenschakelaar kan meerdere schakelhoeken hebben. Hij kan 15°, 30°, 45°, 60° of 90° zijn. De hoekverdraaiing kan per fabrikant anders zijn. Er is een maximale aantal plaatsen mogelijk. Het uiterste is 24. Dit kan bij een hoekverdraaiing van 15°. Per schijf en aantal pakketten zijn er veel mogelijkheden qua het combineren met uitsparingen/nokken. Voor ieder schakelprobleem is een nokkenschakelaar samen te stellen.

Het gebruik
Een nokkenschakelaar kan worden gebruikt als een: aan-uitschakelaar, omkeerschakelaar, veiligheidsschakelaar/werkschakelaar, ster-driehoekschakelaar of natuurlijk de stappenschakelaar. De hiervoor besproken doeleinden kunnen voor elk van deze schakelaars worden gebruikt.

De montage
Er zijn twee soorten montages. Je hebt de bodemmontage en de frontmontage. Een pakketschakelaar is geschikt voor een bodemmontage als de montageplaat vast zit onder aan het laatste pakket. De montagebevestiging zit vast aan het slot bij een frontschakelaar.

Ster-driehoek schakelaar

Een ster-driehoekschakelaar wordt met de hand bediend. Hij wordt gebruikt voor grotere driefasige asynchrone motoren. De motoren worden dan stapsgewijs ingeschakeld.

Door middel van een driepolige schakelaar of een magneetschakelaar kan een motor met een klein vermogen meteen worden ingeschakeld.

Natuurlijk hebben we ook grotere motoren. Helaas kunnen deze niet meteen ingeschakeld worden. Dit kan niet omdat de inschakelstroom te groot kan zijn, hierdoor kan een spannings-dip ontstaan en dit kan problemen veroorzaken bij dicht bijgelegen bewoners en bedrijven. De ster-driehoekschakeling beperkt de stroom aanloop. De motor wordt dan eerst in ster en daarna in driehoek ingeschakeld.

De werking van een Ster-driehoekschakelaar
De drie wikkelingen zijn niet wederzijds verbonden. De drie wikkelingen bevinden zich in het aansluitkastje van de motor. Alles moet natuurlijk door verbonden worden. Hiervoor is de ster-driehoekschakelaar van belang, niet alleen voor de ster maar ook voor de driehoekstand.

Veel mensen gebruiken hiervoor een nokkenschakelaar of een walsschakelaar. De walsschakelaar heeft een handwiel en heeft verende contactvingers. Daarnaast heeft hij ook nog een schakelwals met contactstroken.

Naast hand bedienbare schakelaars is het natuurlijk ook mogelijk om een motor te laten werken door terugverende drukknoppen samen met drie magneetschakelaars. Op het moment dat er drukknopbediening is, kan het schakelproces automatisch werken. De magneetschakelaars hebben drie hoofdcontacten. Deze zitten in het hoofdstroomcircuit en schakelen direct de aangesloten motor. Het stuurstroomcircuit is op meerdere dingen aangesloten. Hij is aangesloten op de drukknoppen, hulpcontacten en spoelen van de magneetschakelaars.

Door de verschillende aanleggingen in het hulpstroomcircuit sturen het schakelproces en doen onder andere het opkomen en afvallen van verschillende magneetschakelaars. Zo is er een aanleg dat na het gebruiken van de startknop, de functie overneemt door deze over te brengen. Alle andere hulpcontacten hebben de functie om de magneetschakelaars samen te vergrendelen. Het automatisch ober gaan van ster naar driehoek wordt bepaald door het tijdvertraagd contact. Een startknop is voorzien van een verbreekcontact. Het verbreekcontact zorgt ervoor dat de startknop ongedaan gemaakt kan worden en de motor zal hierdoor netjes uitgeschakeld worden.

De besturingstaak kan op nog een andere manier verricht worden. Zo heb je ook nog PLC. Een PLC wordt vaak gebruikt met een lage spanning. PLC bevat microprocessors die met de ingangen gekregen informatie, de uitgangen ervan aanstuurt.

De verplichte bestandsdelen van een drukknopbediende ster-driehoekschakeling bevinden zich in de schakelkast. Alle schakelaars en waar nodig signaallampen zijn vaak in de deur van de kast gemaakt.

Het doorschakelen van een ster- driehoekschakelaar 
Zodra een hand bedienbare schakelaar wordt gebruikt moet er altijd gezorgd worden dat bij het doorschakelen van ster naar driehoek het toerental hoog genoeg is. Het toerental moet dan ook zo dicht mogelijk het nominaal naderen. Door het gonzen van een motor kunt u horen of de snelheid oploopt. Het veranderen van de standen hoort snel en met één beweging te worden gedaan.

Op het moment dat de netspanning uit valt kunnen deze motoren onverwachts weer in driehoekstand. Dit kan kwalijk zijn voor de veiligheid maar ook voor een opeens grote belasting voor de beveiligingen. Als de motor een drukknopbediening heeft, kan dit niet gebeuren. Dit kan niet gebeuren omdat de magneetschakelaars bij de spanningsuitval af zullen vallen. Deze zullen op nieuw op kracht moeten komen.

De beveiliging van een ster- driehoekschakelaar 
Een motor heeft meerdere beveiligingen. Zo wordt de installatie in de regel beveiligd door smeltveiligheden. De smeltveiligheden kunnen schroef of mes patronen zijn.

De motor wordt tegen overbelasting beveiligd door de thermische beveiliging. Deze zit in het hoofdstroomcircuit.

Het uitschakelen van de motor wordt geregeld in het stuurstroomcircuit. Hier zit namelijk het thermische verbreekcontact. Er kan ook een thermische of magnetische beveilig worden gebruikt. Zodra de motor dan overbelast is, verbreekt het thermische contact in de stroomkring.
Op het moment dat er kortsluiting lijkt op te spelen gaat de magnetische beveiliging aan het werk.

Copyright 2019 SWITCHGEAR ©
All Rights Reserved